Architects and engineers have worked
closely together to ensure that Forsyning Helsingør’s new operations centre signals the company’s role in sustainable development.

At first glance, the one thing you notice about the new operations centre is the prominent façade with its rustic look. However, it may not reveal that the aesthetic twist also contributes to an optimal balance between energy, indoor climate and daylight. The façade has the perfect degree of opening in
relation to light and heat. This way daylight is optimised, while the indoor temperature is maintained at a very comfortable level. The fixed shutters that protrude from the façade also function as sunshades.

In combination with a number of other solutions, we have succeeded in making mechanical cooling superfluous, which is quite unusual for office buildings today. This is a tremendous benefit, since the operations centre is a low-energy building constructed in accordance with the strictest low-energy class.

“You could say that MOE and Christensen & Co. have managed to get mathematics and aesthetics to go hand in hand to reach our
goal,” says Peter Hesselholt, who is the project manager for the building construction.

Bringing technology to light
The close cooperation also comes into its own when you step inside. The operations office will unite approximately 100 employees, who are currently sitting in different locations. The common denominator here is that they
are primarily technicians. Therefore we have chosen to pay tribute to something that would otherwise be hidden away: here all the technical installations are visible, and perhaps even accentuated.

“Normally we are accustomed to technology, such as ventilation and cable trays, being concealed. Here it is completely raw, and this obviously presents some challenges in relation to the finish. When the technology is visible, it
must be finished perfectly. On the other hand, it gives an edge to the premises and makes it easy to change the interior if the need should
arise,” says Peter and points out that there are also as few pillars as possible to facilitate interior flexibility.

The office building is built around an atrium, which also required a lot of focus on the acoustic conditions surrounding the workplaces and the propagation of sound between the floors. The acousticians at MOE have therefore focused in
particular on the quantity and location of acoustically absorbent surfaces in close cooperation with the architects from Christensen & Co.

Reuse of resources
By virtue of Forsyning Helsingør’s work to promote the sustainable use of resources, special importance has been attached to this aspect in the project. For example, the operations centre will be supplied with more or less free heating from its neighbour – a wood-chip-fired thermal power station that transfers its surplus heat to floor heating in the office building. In addition to the buildings, the assignment also included a relatively large civil engineering project, in which MOE and Third Nature designed an area of approximately 10,000 m2 that includes rainwater retention basins that are used recreationally. Excess rainwater is also used to wash service vehicles and to flush toilets.

Facts about om Forsyning Helsingørs Operations Centre

Main building: 4.700 m2.

Repair shops, parking and storage: 1.300 m2.

In addition to being an office and storage facility, the operations centre will also function as an educational facility for school classes.